Profili paylaş

Sınıfları Psikoloji

içi Karamanli Kahramanmaras (Kahramanmaras)

Çocuklarda Altını Islatma Probleminin Nedenleri ve Çözüm Yolları

Çocuklarda Altını Islatma Probleminin Nedenleri ve Çözüm Yolları
Bu davranış problemlerinin nedenleri ve çözüm yolları birbirinden farklılıklar gösterse de, genel manada, eksik, yanlış yada yolunda gitmeyen bir şeylerin belirtileridir. Çocukların bilinçaltından bakacak olursak, bir nevi "imdat" demektir. Yani, yardıma ihtiyacım var ama bunu size anlatacak yeterliliğe henüz sahip değilim, anlamlarını taşımaktadır. İnsanoğlu doğduğunda birilerine muhtaç olarak, kendi kendine bakamayacak şekilde dünyaya gelir. Kendini ifade ettiği ilk ve tek davranış ağlamaktır. Hani derler ya çocuğun dilinden annesi anlar diye. Anne, bebeğinin ağlama zamanından, ses tonundan, sesinin şiddetinden; altını mı ıslattı, acıktı mı, yoksa hasta mı hemen anlar.
Detaylarına gireceğimiz bu davranış probleminin temeline indiğimizde, bazen bilmeyerek, bazen elimizde olmayan nedenlerle, ebeveynler tarafından ortaya çıkarıldığı görülmektedir. İllaki hiç bir anne-baba çocuğunun kötülüğünü istemez; ama maalesef hem nedenini kendimiz oluşturup çözüm yolunun da çocuktan geçtiğini beklemek oldukça haksız bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Altını ıslatma konusundan başlayacak olursak, çocuklar genellikle 2-3 yaşlarına kadar altlarını ıslatırlar. Gündüz kontrol daha erken sağlanırken (2-2,5 yaş) geceleri biraz daha geçtir. 4 yaşından sonra alt ıslatmanın devam etmesi durumunda Altını Islatma (enürezis) sorunundan söz edilebilir. Dört şekilde görülür; birincisi, yalnızca geceleri altını ıslatırlar, yattıktan biraz sonra ya da kalkmaya yakın altlarını ıslatırlar; ikincisi, sadece gündüzleri altını ıslatırlar, çok utangaç oldukları ya da oyuna daldıkları için altlarını ıslatırlar; üçüncüsü ise ara-sıra altlarını ıslatırlar, hastalık sırasında, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi sonucunda, sert disiplin uygulandığında, korkutulduğunda, gece üstü açık bırakıldığında, zorlama sonucu bel ağrılarıyla altlarını ıslatırlar; son olarak dördüncüsü de hem gece hem de gündüz altını ıslatırlar. (Kronik alt ıslatma)
Probleme karşı olumsuz tutumların etkisiyle çocuklarda, parmak emme, tırnak yeme, telaffuz bozukluğu, kıskançlık, korkaklık ve pasiflik, içe kapanıklık ve yalnız yaşama, sorumluluktan kaçma, kendine güvensizlik, öfke ve ağlama nöbetleri, saldırgan davranışlar, hırsızlık ve yalancılık, dikkat dağınıklığı, yaşına uygun davranışlar göstermeme gibi sorunlar görülebilir.
İletişime geç
Abdullah

Abdullah

Tam profili görüntüle

Onaylanmış iletişim bilgileri

Birkaç saat içinde yanıt verir

Müsaitlik
Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Ücretsiz e-posta bildirimleri

Yeni bir Psikoloji öğretmeni Kahramanmaras kaydolduğunda bir e-posta al.

Kullanım Koşulları ve Gizlilik Politikasını okudum ve kabul ediyorum.

Bu ilanı paylaş veya e-posta ile gönder

© 2007 - 2024 ÖğretmenBulun Site haritası: Özel öğretmenler