Ingilizce: Su anda ODTÜ hazirlik sinifinin 501 (upper intermediate-advanced) kurunda kendimi Ingilizce'ye daha fazla maruz birakmaya çalisiyorum. Amerikan Büyükelçiligi ve Türk Egitim Dernegi'nin mikro-burs programi olan Access egitimi kapsaminda iki sene Ingilizce dersi alma sansim oldu. Ögrencilerimin ihtiyaçlarini konustuktan sonra planlamalari ben üstlenecegim. Eger çalisilmak istenilen özel bir konu varsa ona odaklanacagim, belirli bir konunun olmamasi durumunda hala okula devam eden bir ögrenciyle çalisiyorsam müfredatlarini inceleyip buna göre hareket edecegim. Yetiskin ögrencilerde ise yine istenilen konu üzerine ya da sonraki asamada ögrenilmesi gerektigini düsündügüm konu üzerine gidecegim.
Ögrencilere konular için ders öncesi pdf hazirlayacagim ve mümkünse bu pdflerin yazdirilmis halleri üzerinde çalismalarini isterim. Yazinin kaliciliga giden yol oldugu inancindayim. Dil bilgisi konularini derste anlatacagim ve örnekler gösterecegim ancak yapilmasi için ödevler de verecegim. Haftalik yaklasik olarak 35-40 kelimeden olusan bir liste çikarip diger derse kadar bunlarin ögrenilmesini talep edecegim. Dinleme ve yazma çalismalarina A1 kurunda direkt olarak baslamayi düsünmesem de A2 ve B1 kurlarinda derslerde bu aktivitelere de yer verecegim.
Tüm bunlari yaparken en önemsedigim seylerden biri ögrencilerin dile maruz kalmasi. Telefon dilinin Ingilizce'ye çevrilmesi, yetiskinlerin Ingilizce sosyal medya hesaplari açmasi ve yasa uygun sarki/dizi/film tüketimini tüm kurlardan talep edecegim. Bu süreç içerisinde Türkçe içerik tüketimini mümkünse sifirlamalari da bir o kadar önemli.
Türkçe: Türkçe derslerini ortaokul ve lise seviyelerine uygun verecegim. LGS ve özellikle YKS çalismalarina odaklanacak olsam da ara siniflar için de müfredatin anlasilmasina yardimci olacak dersler planlayacagim. Dil bilgisi konularinin anlatimi ve örnek çözümlerine derste yer verecegim ancak ögrenciye tekrar olmasi için ekstra bir ders disi çalisma yapip tekrar amaçli izlemesi için YouTube'dan ders videolari da önerecegim.